Om mig

DSC_0066

Sedan jag var väldigt ung har just lappmarkens historia och dess folk intresserat mig väldigt mycket. Redan som liten pojke visste jag att berätta historier om människor som då kanske redan hunnit vara döda i hundra år. De gamla berättade och jag lyssnade, förmodligen så var jag också en av de få som lyssnade, haha. När jag var ungefär tio år så skrev jag ner mina första dåligt skrivna anteckningar om mina morföräldrars barndom och sedan har det bara fortsatt.

I perioder har jag letat mycket i böcker och frågat många gamla och på så sätt försökt föra samman släktens historia. Helt säkert är att mycket information och muntlig tradition hade gått förlorat om jag inte skrivit ner det, och just därför vill jag dela med mig av det jag vet.  För det är ju så att min släkthistoria också är flera hundra, och även tusentals andras släkthistoria likaså. Mitt intresse för dessa saker kommer från min mormor, morfar och hans bror som när jag var liten berättade väldigt mycket för mig om hur livet såg ut på gamla dagar.

Mina rötter finns i byn Kuusihuornainen-Granhult där både min mormor och morfar är födda. Jag själv är uppväxt i Malmberget men har spenderat all ledig tid i hembyn så länge jag kan minnas. Stan var bara ett ställe där tråkiga saker skulle göras, som att gå i skola, och jag längtade aldrig någonsin dit. Jag växte upp, är nu 34 år gammal och bor sedan ganska många år tillbaka i den lilla fjällnära byn Avvakko. Runt omkring mig finns marker som mina och många andras förfäder bebott i kanske årtusenden, och de spår som de efterlämnat finns att se än idag, vilket fascinerar mig mycket.

Jag känner en uppriktig stolthet över den kultur vi förvaltar just här uppe, både den byfinska och samiska kulturen, där mina rötter finns. Det känns väldigt tråkigt idag att så många gärna förbiser sin egna historia och att så förvånansvärt många inte vet något alls om sitt ursprung. Jag gissar att det var så staten ville ha det, när man började sitt försvenskningsarbete här uppe i norr och började försvenska såväl samisk- som finsktalande. Vi med rötterna här uppe i norr har ofta en mångskiftande och fantastisk historia att berätta. Låt den fortsätta leva och lyft fram den så våra barn och barnbarn har något att glädjas för i framtiden! Det finns miljoner svenskar som kan berätta om svensk historia, men bara en liten skara som kan berätta om vår historia med karga nybyggen i ödemarken, samiska gudar, renskötare och storjägare. Hoppas du uppskattar det jag skriver och hör gärna av dig om det finns något du vill berätta eller korrigera. Ta hand om er !

/Tommy Rapp

 

Annonser

18 thoughts on “Om mig

 1. Tack för din insats Tommy. Vi är väldigt många som borde gjort som du, skrivit ner berättelserna. Ett stort tack även för att du kallar finska för finska och inte det löjliga påfundet ”meänkieli”. Jag har själv aldrig hört någon mellan finska gränsen ända till Nattavaara använda uttrycket meänkieli i dagligt tal. Finska är finska, givetvis blir det mer och mer blandat med svenska ord ju längre från gränsen man kommer. Så är det säkert överallt i världen där gränser dragits om och där människor reser runt. / Lennart Karlsson, Koskullskulle (Äijävaara).

 2. Hej Tommy !

  Intressant blogg med berättelser. Jag sökte för skojs skull på Ruopala och hittade berättelsen på din sida om Jonas Arvid Olofsson. Men det jag är nyfiken, varifrån kommer namnet Ruopala? Min farfar som hette Isak måste vara en bror till Jonas Arvid Olofsson, deras far hette Johan Olof Jonasson Lehtipalo och bodde på gården Harju i Niilivaara. Jonas och Isaks mor kallades Norskan? Skulle ha varit från Norge, men det syns inte i släktpapperen vad jag kan se. Min slutsats är att hon nog är en av de barn som skickades med samerna till Norge under svältåren på 1860-talet. Kom antagligen hem sedan och kom att kallas norskan. Min farfar tog efternamnet Johansson. Jag är äldre än dig, men har också under min uppväxt lyssnat på de äldres historier. Jag har även ett klipp om Marja Mikko, en syster till dem. Jag har historier om Jonas och Isaks far Johan Olof. även några historier om Harjun Jussi i Niilivaara och en annan bror till Jonas som var rallare. Har även bilder av dom.

  • Hej Börje ! Det låter så jäkla intressant allt du skriver ! Du får gärna mejla mig på t-rapp@spray.se och berätta mera om du känner för det och det skulle vara jätteroligt att få se några bilder också. Vi har knappt några bilder alls sparade i familjen, mkt tråkigt ! Ha det bra ! /Tommy

 3. Hej!
  Jag heter Christina Berglund och håller just nu på med att uppdatera min släktforskning om mina ”Viltoks” anfäder. Jag läser med stort intresse alla dina berättelser, vilka verkligen är fantastiska källor till lärdom för oss släktforskare. Du verkar ju ha bra koll på det mesta, och nu undrar jag om du vet vad prästerna menade med ”Vodjod” är detta en sameby eller en plats jag kan hitta på kartan? Låg detta (område) i Sjokksjokk?
  Tack för att du låter oss ta del av dina fantastiska berättelser och kunskaper i gamla släkter och gamla tider!
  Med vänlig hälsning
  Christina Berglund
  christina.berglund57@gmail.com

  • Hej Christina och kul att du hittat hit! 🙂

   Har titta på din sida tidigare och du gör själv ett mycket bra jobb, det ska du ha eloge för!

   Vad kommer till ”Vodjod” så måste jag tyvärr göra dig besviken. Jag har inte vad jag kommer på stött på det men jag är väldigt intresserad av att lösa det. Kommer du ihåg vart du läst det så ska jag göra mitt bästa för att lösa det en gång för alla. 🙂

   MVH

   Tommy

 4. Hej Tommy!
  Tack för ditt snabba svar! Nu tror jag nog att jag kommit på vad ”Vodjod” är för ställe, det är jag som ”forskaramatör” som inte är så bra på att läsa prästernas dåvarande skrivstil… Nu kan jag inte skicka med någon bild på ”kyrkbokssidan” (vet inte om det går att bifoga bilder här på bloggen) men jag kan bifoga en länk till ett exempel där jag trodde att det stod ”Vodjod”: Gällivare CI:1 (1759-1768) Bild 29 / sid 93 (AID: v137593.b29.s93, NAD: SE/HLA/1010055) Vodjod är helt enkelt ”Socksjok” skrivet med dåvarande skrift-handstil. Så enkelt var det! Men tack för att du var beredd att hjälpa mig med detta, kanske kommer det fler tillfällen jag behöver hjälp med något, då hör jag av mig till dig.
  Jag önskar dig en trevlig stundande julhelg och ser fram emot ännu mer intressant läsning på din blogg. Jag har faktiskt använt mig av några utvalda stycken från dina olika berättelser, vilka har anknytning till mina anfäder, men då jag gjort det har jag alltid försökt att ange din sida – din blogg som min källa. Hoppas du inte har något emot detta (är väl lite sent att fråga det nu, men bättre sent än aldrig).
  Med vänlig hälsning
  Christina Berglund

 5. Hej igen Christina!

  Jag kom att tänka på det efter jag skrivit mitt svar men det föll sedan i glömska. Har också sett det vid närmare eftertanke att det ibland kan se ut som Vodjod när de har skrivit lite slarvigt. 🙂

  Jag ska försöka skriva lite mer under året som kommer men det är alltid fullt upp i mitt liv så ibland blir det lite sporadiskt. Att du tar från sidan är helt okej och du behöver verkligen inte fråga. Det är ju oftast inte något man själv kommit på utan saker står ju skrivna i gamla dokument och böcker. Det enda jag vill är att försöka sammanställa allt så man kan få en tydlig överblick över våran gemensamma historia. 🙂 Allt gott till dig och ha en trevlig julhelg du med. 🙂

  //Tommy

 6. Hej Tommy!
  Glömde bara säga att jag verkligen måste berömma ”ditt språk”, din ”berättarteknik” eller vad det nu kallas för… Hur som helst är du en mycket duktig skribent och du skulle lätt kunna skriva en bok av alla dina intressanta berättelser!
  Med vänlig hälsning
  Christina Berglund

  • Hej Christina! 🙂

   Tackar så jättemycket, det gör mig glad. 🙂 Min tanke är att om jag en dag får egna barn göra allt till en bok. Jag tror man blir en lite bättre och öppnare människa om man vet sin egen historia, det är då iaf min tanke. 🙂

   Vänliga hälsningar från Avvakko

   Tommy Rapp

 7. Riktigt roligt ! Härstammar från Elin 🙂 Har ingen kontakt med Tornedalen alls, egentligen . Så spännande med alla personligheter !

 8. Trevlig läsning Tommy, vet inte om vi träffats trots att vi bor ”grannar”? Du har ju min släkt i rakt nedstigande på mitt fäderne på din mormors sida. Lars Ivarsson Snickta var min farfars farfars farfars far. Dessutom på min mors sida från min morfar Oskar Isaksson Mäki i Järventaus, Vettasjärvi genom Heiva. Jag bor idag periodvis i ett gammalt torp i Moskojärvi som tidigare stod i Avvakko. Det lär ha byggts av Olof Mickelsson Keppo 1842-1930 och flyttades till Moskojärvi i mitten av 1940-talet. I det torpet har jag förmodligen tillverkats och tog mina första staplande steg. När jag var 3 år gammal flyttade vi därifrån, men jag har i stort sett varje sommar tillbringat tid i det gamla torpet. Jag har förresten funnit ut vem som idag äger renmärket vi förlorade när Mickel Larsson Snickta ist blev dräng hos Hans Persson Heinonen och sedan nybyggare i Markitta. Hör gärna av dig! Vi har mycket gemensamt att diskutera när det gäller släktskap. 🙂

  • Hej Sven-Erik och kul att du skrev!

   Tror inte vi har träffats men det skulle vara riktigt roligt att diskutera lite och jag är himla nyfiken på renmärket, kul att du lyckats spåra det så långt tillbaka i tiden!

 9. …bara för att forsätta på min morfar Oskar Isaksson och hans bröder, de måste varit de sista nybyggarna i övre norrlands inland. Betänk att de flyttade till Järventaus i Vettas, anlade byggen och gårdar där i obruten mark. Det lär inte funnits väg dit, de anlade den första gården och sedan sina egna med hjälp av häst och mannakraft. Mina äldsta mostrar beskrev det i en skrift. Den borde du läsa!

 10. Jo, av en tillfällighet gav jag ett utkast av min historieforskning till min syssling. Han visade den för en bekant som blev eld och lågor, började rota i sina skrivbordslådor och slängde fram sitt renmärke,på det stod det ”Snickta”. Han sa sig aldrig ha sett det namnet tidigare, nyligen såg jag att han lagt till det i sitt efternamn i samband med ett fastighets byte eller försäljning.

 11. Men du, Tommy! Ta på dig skidorna och kom över, vi bor nästgårds. Så kan vi fördjupa oss i släktskapet, jag har en del gamla fängelserullor över mina förfäder som är rätt rolig läsning bla…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s