Nybyggarsläkten Ryss från Nattavaara

Vi möter för första gången Mickel Simonsson Ryss vid tinget på Jokkmokks marknad år 1692. Där ges han rätten till landet vid Nattavaara där han tydligen uppfört ett nybygge inom Sjokksjokksbyn i Lule Lappmark. Om denna ”Ryss-Mickel” florerar ett flertal sägner och jag tänkte att så gott det går försöka ge en rättvis bild om han och hans familj.

Nattavaara med omgivning.

Nattavaara med omgivning.

Nybyggaren Mickel Ryss sägs enligt den muntliga traditionen ha kommit hit från Karelen som ”Laukkaryssä” vilket var en sorts handelsresande som drog runt och sålde varor. Detta skulle förklara att det funnits en lada i Nattavaara benämnd ”Karjalan lato” och även en åker kallad ”Karjalan pelto”. Språkforskare sägs även ha funnit spår från Karelen i den finska som talades i byn. Hur det än ligger till så vet man med säkerhet inte så mycket om ursprunget för denna man annat än att han hittade en plats inom lappmarken där han med tiden skapade sig ett liv.

Mickel Simonsson Ryss var född omkring 1640 och dog hemma på gården i Nattavaara 1706, alltså 66 år gammal. Även fast han figurerade vid tinget ett flertal gånger så verkar han inte ha varit så vresig och stridslysten som många de andra finsktalande nybyggarna som kom samtidigt och efter honom in till lappmarken. Han verkar ha levt sitt liv ganska fridfullt och skött om sin gård ganska väl.

Mickel tvistar vid tinget med Sjokksjokksamen Pål Paggesson om några fisketräsk de delar och då framkommer det att Paggesson brukat Akiekjaur utan att skatta. Träsket hör till kronan efter samen Knut Pålssons död och rätten ger då Mickel Ryss rätt att fiska i sjön och bruka landet eftersom Paggesson redan har gott om land och Mickel Ryss uppges vara trängd från alla håll. Han ska efter de femton frihetsåren betala dubbelt så stor skatt som Pål Paggesson, som även förekom inför tinget vid ett flertal tillfällen. Pål blev under sin livstid bland annat beskylld av flera samer i Sjokksjokk för att bruka trolltrumman, vilket han dock ihärdigt förnekade inför rätten men det är en annan historia.

Atjekjávrre till vänster om Nattavaara.

Atjekjávrre till vänster om Nattavaara.

Det verkar som att Mickel var gift två gånger eftersom barnen Grels och Stefan anges som halvsyskon till de övriga barnen. Jag har däremot inte kunnat utröna vem hans första hustru var. Kanske han hade pojkarna Grels och Stefan med sig när han inkom till lappmarken ? Han gifte hur som helst om sig med Anna Stina Nilsdotter från Råneå, född omkring 1640 och död 1730-11-26 i Nattavaara. Tillsammans fick de följande barn och även barnbarn;

– Israel Mickelsson Rejell. Född omkring 1680 och död 1741-04-06. Israel verkade under sin livstid som nybyggare och länsman i Sjokksjokksbyn. Gift med Karin Nilsdotter, född omkring 1688 och död 70 år gammal i Juggijaur i maj 1768.

Barn;
– Mickel Israelsson. Född omkring 1703. Mickel blir som fadern länsman i Gällivare. År 1758 tillskanskar han sig rätten till halva Storträdet till 1/2 tunnlands utsäde och ängen ”Wallibacken” om tre små sommarlass hö. 1761 uppmanas han av samen Mats Andersson att avträda landet kring Solmyran. Men eftersom dennes fader övergivit landet för över 20 år sedan ansågs han inte kunna ställa krav på det. Dessutom uppgavs Mickel Israelsson ha en renskötande son, som behövde landet för sin näring. Gift med Sigrid Mattsdotter, född 1703 i Sjokksjokk och död i Nattavaara 1787.
– Anna Israelsdotter (1703-).
– Valborg Israelsdotter (1706-). Gift med Henrik Jönsson (1711-1760) i Ullatti, barnbarn till Mickel Grelsson Uhlat, se ”Nybyggarsläkten Uhlat”.
– Karin Israelsdotter (1708-). Gift med Mickel Larsson (1700-) i Ullatti, även han från Uhlat-släkten.
– Nils Israelsson (1710-). Gift med Ingrid Mattsdotter (1715-).
– Margareta Israelsdotter (1712-). Gift med Nils Lundius (1721-1764) i Vaikijaur.
– Israel Israelsson (1715-1795). Gift med Elisabeth Jakobsdotter (1718-1806).

– Anna Mickelsdotter Ryss. Okänt födelseår och död 1706 i Kuoka, Jokkmokks församling. Gift med Jakob Grelsson, född omkring 1676 i Pyhäjoki socken, Finland. Död i januari 1766 i Storluleå, 90 år gammal. Var under sin livstid nybyggare och nämndeman vid tinget i Jokkmokk. Gifte om sig vid Annas död med en Brita Jönsdotter. Jacob Grelsson var son till finnen och nybyggaren i Satter-Järämä vid namn Grels Matsson som även han är stamfader för en stor nybyggarsläkt i lappmarken.

– Brita Mickelsdotter Ryss. Född omkring 1669 och död 1730 i Kilvo, 61 år gammal. Gift med skogssamen Olof Tomasson Fanni som jag skrivit mer om i ”Olof Tomasson Fanni från Sjokksjokk”.

– Jöns Mickelsson Ryss. Okänt födelsedatum och begravd i Jokkmokk 1711-04-21. Gift med Anna Nilsdotter, född omkring 1678 och död 1758-10-20, 80 år gammal.
Barn;
– Valborg Jönsdotter (1711-). Gift med Lars Mårtensson (1704-).

– Stefan Mickelsson Ryss. Okänt födelse och dödsår. Gift första gången 1714-01-15 med Ingrid Amundsdotter från Sjokksjokk. Gift andra gången i februari 1726 med Sigrid Pålsdotter från Sjokksjokk.

– Barn (ca 1713-).
– Margareta Stefansdotter (1716-1717).
– Grels Stefansson (1718-).

– Valborg Mickelsdotter Ryss. Född omkring 1689 och begravd i april 1713, då 24 år gammal. Gifte sig i februari 1711 med Nils Nilsson som var bruksarbetare vid Kengis bruk.

– Mickel Mickelsson Ryss. Okänt födelseår och begravd 1713-04-27 i Jokkmokk. Ett mål om arvsfördelning efter Mickel Mickelsson i Nattavaara togs upp av tinget i Jokkmokk 1713. Man får då veta att Mickel hade helsyskonen Israel, Jöns (avliden, efterlämnar sin dotter Valborg), Brita och Valborg samt halvbröderna Grels och Stefan.

– Grels Mickelsson Ryss. Gift i februari 1720 med Brita Nilsdotter och dog sedan efter bara sex veckors äktenskap. År 1699 anlade Grels Mickelsson ett nybygge på skattelandet Priwiappi som enligt domstolsprotokoll låg bredvid Nattavaara. Då frihetsåren är slut börjar han skatta 1714 för Priwiappi som även kallas för Grelslandet efter honom själv. År 1719 och 1720 betalar han dock ingen skatt då han uppges vara utfattig. Samma år gifter han sig med Brita Nilsdotter, dotter till skogssamen Nils Matsson i Randaträsk, men giftermålet blir bara sex veckor långt innan Grels avlider. Vid tinget följande år kräver därför hans släktingar, med brodern Stefan i spetsen, att Nils Matsson ska återlämna de gåvor som Grels gett honom i rute enligt den samiska seden. Detta kräver de eftersom Grels aldrig hann få några gengåvor. Grels rute bestod av 3 daler silvermynt, en silversked, tre alnar kläde, fyra par silvermaljor, en kopparkittel, en vaja och en oxren.
Renoxe

daler

Ungefär så här ser den ursprungliga släkten Ryss från Nattavaara ut. Som man kanske förstår är denna nybyggarsläkt och dess ättlingar idag enormt stor. Jag vågar knappt uppskatta antalet idag levande ättlingar, men jag skulle tro att det kunde räknas till många tusentals människor. Dessa människor finns nog idag med sin största koncentration i Jokkmokks och Gällivares skogsland, och säkerligen så långt bort som i USA och Kanda.

I Albert Nordbergs bok ”Luleå sockens historia” finns en historia från år 1711 nedskriven av prosten i Luleå, Johannes Unaeus, om hur den tillförordnade borgmästaren Arendt Larsson festade till natten mot påskdagen med några för oss välbekanta herrar;

”finnarne, Ryss Michiel, Israel och Pähr Michelsson Vlatis, drucko, skrjade, roopade och trallade. Om aftonen kom han till mig, var till mörka kvällen, fortsatte till Ahlmans där han var till efter midnatt. Kom sent omsider hem till sitt och begynte att dundra på sin hustru, som då satt med sång i sin psalmbok, och lycktade där med att slå henne i huvudet med ett vedträ, klöste henne blodrypor i ögonen drog henne i håret och sparkade med fötterna till dess hon omsider slapp med litet lif ut. Tog undanrymme till Abraham Ruuth, han efter, där ifrån stack undan till hyt när i prästegården, men slapp i natten ej in. Hon gick till Matthias Ahlman der hon med sin son Jacob Renmark låg över natten till andra dags morgon efter predikan, då hon gick hit till mig och var här tills om fjärdedagen reste bort. Arendt satt då hela natten mot andra dagen över med finnarna och continuera andra och tredje dagen med ruset. Var allenast om påskdag i högmässan, sedan ej på hela helgen.”

”Ryss Michiel” är nog Mickel Mickelsson Ryss och de andra två är förmodligen Israel Mickelsson Ryss samt Per Mickelsson Reution (Uhlat). Det finns säkerligen mycket mer att få fram om den här släkten och allt de varit inblandade i genom åren. Hur som helst så är det precis som Uhlat-släkten i Ullatti en släkt som nästan alla i Gällivare kan härleda sig bakåt till. Jag går själv in i denna släkt på över tio släktgrenar.

/Tommy

Annonser

12 thoughts on “Nybyggarsläkten Ryss från Nattavaara

 1. Jag reagerade över att de verkade ha levt väldigt länge, trots att detta var redan på 1700 talet. Kan det vara så att folk från lappmarken var lite förskonade från hemska sjukdomar? De flesta kanske hade det gott ställt med mat och så också?

 2. Vad gäller denna släkt så sliter jag mig i håret vad gäller födelseår osv. Det diffar i kyrkböckerna och man får inte desto mera överblick på födelseåren ! Men sant är att man faktiskt blev väldigt gamla trots allt under den här livstiden, se bara Uhlat-släkten där frun blev över nitto och gamle gubben Mickel Grelsson Uhlat dog på sitt 100:de år. Jag gissar på att kroppsarbete i kombination med en ganska sund mat gjorde susen för dessa människor. Inget socker, lite spannmål och mycket viltkött är nog bättre än tvärtom !:)

 3. Israel Mickelsson Ryss knyts ihop med Taavola och våra gemensamma anfäder.

  Vet du om man hittat några fynd sen 16-1700-talet i Nattavaraby? (Nattavara station har jag tillbringat somrar i ditåt hälften av alla somrar jag upplevt. Hos mina mostrar, Johansson-Ero)

 4. Hej Tommy.
  Jag är född i Nattavaara och bodde mina första år där.
  Annars är min släkt från Purnu så jag har inga släktband till Nattavaara. (Tror jag)
  I Nattavaara station finns en gård som sägs vara den älsta i Nattavaara, den har anor ända tills 1600-talet.
  På den gården bodde dom båda ogifta skolfröknarna Elsa och Signhild Forsman när vi bodde där.
  Kan det vara det nybygget som Mickel Simonsson Ryss tog upp, tro?

  Jag måste berömma din blogg eller hemsida.
  Du presenterar dina historier om människor och levnadsöden på ett mycket tilltalande sätt.

  Min familj flyttade söder ut när jag var tolv år, men jag har kontakt med släkten än.
  Ser fram mot mer material från Dig vad det lider.
  Lasse Grubb / Halland

  • Med tanke på hur man gav namn till folk på den här tiden så vet jag inte. Han kan ha varit ryss från karelen, kanske han hade varit på resa i ryssland eller slagit ihjäl nån ryss…vem vet !? 🙂

 5. Enligt alla släktforskningar jag läst hette Mickel Ryss pappa Igor Ivanoff. Mickel Ryss ska vara född nära sjön Onega i nuvarande ryska Karelen. Det finns många spår av karelska i gällivarefinskan speciellt runt Nattavaara/Kilvo. Många ord som har karelsk/östfinsk grund.

  • Det finns många frågetecken kring det där..Ett är att några sådana skriftliga belägg inte förekommer alls vad jag vet. Det andra är att om han hette Igor Ivanoff så borde Mickel hetat Igorsson Ryss, och inte Simonsson Ryss. Men så går den muntliga traditionen, precis som du säger. Men den muntliga traditionen är vääääldigt vansklig och förändras hela tiden.

   • Jo de är lite osäkra de där uppgifterna men jag skulle ändå tippa på att han var karelare. Just pga. språket i bygden innehåller markörer som pekar ditåt. Någon kanske borde gräva i ryska arkiv och se vad som kan hittas.

 6. Jag har en förfader vid namn Anders Johansson Ryss som var gruvarbetare i Falun. Jag vet inte när han föddes eller dog, men hans fru var född 1732 och han själv dog senast 1787.
  Jag har alltid utgått ifrån att han var från Ryssland, men möjligen kan han tillhöra denna släkt. Känner du till någon Ryss som rörde sig ned mot Dalarna?

 7. valborg israelsdotter är född 1704 o inte 1706 o släktar från min mors sida ”några trappor ner”

 8. Hej Tommy!
  Tack för en fantastisk sida och att du delar med dig! Jag har haft god hjälp av denna då jag forskar på min mans norrländska anor. Har hittat släktskap med Mickel Simonsson Ryss. Hälsningar Marie

Kommentarer inaktiverade.