Karjel möter döden på Käppoware

 

Käppoware, eller Avvakkotunturi som det heter idag fotat genom mitt köksfönster våren 2012.

Efter att ha läst boken ”Beskrivning över Sveriges Lappmarker”, skriven år 1747 av Pehr Högström, Gällivares första präst så hittade jag en intressant historia. Den är lite svårläst då det är grötig skrift där alla bokstäver ser likadana ut, samt att svenskan är gammal. Hittade dock denna berättelse igår som alltså är nedskriven 1747, i samma veva som Gällivare som samhälle började tillkomma.

”Men angående några av lapparnas manliga bedrifter i senare tider, vet de allmänt i Kaitum Lappmark att berätta om ett fälttåg som deras förfäder vågat möta, nämligen ryssen som de kalla ”Karjel”. De kan dock ej nämna tiden eller hur många år sedan det hela skedde.

Saken skall ha hängt ihop så att ett ryskt rövarband begett sig till lappmarken från den norra sidan. Då lapparna var oförberedda fick sig rövarbandet ett ansenligt byte i pengar och renar. Därför började de att ströva omkring på alla de lappvägar man träffade på, under vintern till skidor. Man har visat mig lite överallt jordkulor som lapparna gjort under sommaren i syfte med att kunna gömma sig undan rövarna.

Då lapparna befarade en allmän undergång hade de i denna lappmark sammangaddat sig och tagit en gammal man av sitt folk till hövding. Samme man hade anfört dom dit där de trodde att fienden skulle komma, och på ett högt berg hade de uppfört en ansenlig hop med timmerstockar. Därpå lät han trampa snön väl utför hela berget samt bära vatten därpå så att det blev istäckt hela vägen upp till toppen. Sedan lät han i isen hugga ut trappsteg, samt göra vägar ifrån alla sidor och kanter som ledde fram till trapporna ifall att fienden skulle hitta deras läger.

Så blev det också, ty då ryssarna kom hade hövdingen ställt upp sitt manskap högst upp på berget som syntes vida omkring från alla sidor. När fienden vågat sig upp halvvägs till dom som stod på uppe på berget, så släppte dessa på en gång lös alla timmerstockar vilka krossade mesta delen, få undantagna överlevde timmerstockarna och dessa gjorde man sedan ner för hand. Men två släppte man med livet i behåll, den ena med en arm och ben, den andra med en fot. Dessa fick lov att resa hem och berätta för sitt folk vilket nederlag deras manskap hade mött.

Angående antalet på de slagna rövarna kunde de inte berätta annat än att man tog varje mans eldstål och trädde de på en träbåge (pilbåge) och att en tredjedel av strängen blev uppfylld. Då en sträng på deras bågar till längden är en god famn, måste det ha varit en ansenlig hop med rövare som dog denna dag.

De har visat mig en djup dal på ett visst ställe uppför berget där de förde upp vattnet,och även visat ett ställe vid bergsfoten på norra sidan var det är bättre gräsväxt än vanligt. Där menar dom att de slagnas blod är det som gör stället så fruktgivande. Samma berg kalla de än idag, efter den ryska anförarens namn för Käppoware.

Det ligger ungefär fyra mil ifrån Gelliware och är det enda berg på den kanten där jag sett snö och is ligga kvar in i Juli månad.”

Avvakkotunturi, Giehppu, Kieppu, Käppoware och Keppo är alla olika namn på samma lågfjäll.
/Tommy Rapp, Avvakko.
Annonser

4 thoughts on “Karjel möter döden på Käppoware

  1. Snyggt Tommy! Jag skickade länken till denna spännande historia åt hela familjen Dagbro och några Ödalen (bl.a. Maria som har stuga i Avvakko). Hoppas att de uppskattar den lika mycket som jag gjorde. 🙂

  2. Likande historier var helt allmänna i Nattavaara ännu under 1980-talet och kanske även än idag. Flera platser har namn efter karelare. På en plats slog man ihjäl flera karelare. Andra berättelser var att man hade jättar som bodde där, men de var korkade och lättlurade så man lockade dem i bakhåll och slog ihjäl dem en efter en. Därför har jättarna försvunnit som kallade för jatuuni. Samma ord som jötun-heim. Dvs jättar.

  3. Tack för ditt jobb och berättande! Spännande läsning du bjuder på! Även jag(gnm min mor) har mina rötter i Avvakko och även intrasslade i dina 🙂
    Susann

Kommentarer inaktiverade.